Hvis afdøde ikke har efterladt specifikke ønsker til det sidste hvilested, er det de pårørende, der skal beslutte, hvor dette skal være. Der er i dag flere forskellige muligheder.
Først og fremmest skal det besluttes, om afdøde skal begraves eller bisættes. De fleste danskere vælger at blive bisat på en traditionel kirkegård, men der er også andre muligheder.
Man kan bl.a. vælge en skovbegravelse. En skovbegravelse er det naturlige valg for naturelskeren eller mennesker, der ønsker et enkelt, naturligt og pasningsfrit alternativ til kirkegården. Der findes skovkirkegårde over hele Danmark, og flere kommer stadig til.
Man kan også vælge at få spredt sin aske over havet. Askespredning er en mulighed, hvis afdøde skriftligt har udtrykt ønske om dette. Dog kan der afviges fra dette krav, hvis der ikke hersker nogen tvivl om, at dette var afdødes udtrykkelige ønske.
Det er også muligt at få indsat urnen i et kolumbarium. Denne skik stammer fra Sydeuropa og er ikke særlig anvendt i Danmark, men der findes kolumbarier flere steder i landet.
I sjældne tilfælde kan man blive begravet på privat grund. Tilladelse til dette skal søges i det stift, hvor grunden ligger, og det er et krav, at grunden er på mere end 5.000 kvm. Du kan her læse mere om begravelse på privat grund.